Редис

         Корисні властивості проростків редису різноманітні: в ньому є залізо, магній, натрій, калій, кальцій, фосфор, рибофлавін, нікотинова кислота, вітаміни С, РР, особливо багато вітамінів групи В. Також в редисі є ферменти цукру, клітковина, жири та вітаміни. Відзначено високий вміст білка.
         Проростки редису цінують за гострий специфічний смак,який надають йому ефірні масла, які мають антисептичні властивості. У проростках редису виключно багато фітонцидів, які є натуральними антибіотиками, що сприяють значному зміцненню імунітету. Вчені Японії відповідально заявляють, що редис може запобігати появі ракових новоутворень. Відомі здатності редису до нормалізації обмінних процесів, поліпшення травлення. Сприяють зниженню рівня холестерину в крові, через що є незамінним засобом для профілактики і лікування атеросклерозу судин серця і головного мозку. Використовують при гострих і хронічних гастритах, особливо при зниженні секреторної функції шлунково-кишкового тракту. При хронічному запаленні тонкої і товстої кишки, хронічному гепатиті,

 виразковій хворобі, цирозі печінки, при подагрі і захворюваннях, пов’язаних з порушенням обміну речовин. Проростки редиска корисні людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, завдяки тому, що в ній міститься велика кількість клітковини, крім того, вона стимулює утворення шлункового соку. Також в ній містяться речовини, які мають здатність до стабілізації рівня цукру в крові, що робить редиску незамінним продуктів в раціоні людей, які страждають на цукровий діабет. Вживання проростків редису виключно бадьорить, покращує колір обличчя, робить 

Найменування Одиниця виміру Поживна цінність Найменування Одиниця виміру Поживна цінність
Вода
гр
90.07
Енергія
ккал
43
Енергія
кдж
180
Білки
гр
3,81
Жири
гр
2,53
Вуглеводи
гр
3,6
Клітковина
гр
0,53
Кальцій
мг
51
Залізо
мг
0,86
Магній
мг
44
Фосфор
мг
113
Калій
мг
86
Натрій
мг
6
Цинк
мг
0,56
Мідь
мг
0,12
Марганець
мг
0,26
Селен
мкг
0,6
C
мг
28,9
Тіамін
мг
0,102
Рибофлавін
мг
0,103
Нікотинова кислота
мг
2,853
Пантотенова кислота
мг
0,733
Б-6
мг
0,285
Фолат
мкг
95
Б-12
мкг
0
А
мг
39