Броколі

     Найкорисніші проростки, це проростки капусти брокколі. Капуста брокколі взагалі один з найбільш антиканцерогенних овочів, а в її проростках корисних речовин у багато разів більше. Так, концентрація глюкорафаніну, що володіє потужною антираковою дією, в проростках в 50 разів вище, ніж в самій капусті. Брокколі містить ряд корисних фотохімічних сполук, включаючи індоли. Індол — це сполуки азоту, які можуть знижувати небезпеку виникнення раку, оскільки заважають канцерогенам руйнувати ДНК. Завдяки величезному спектру фізіологічно активних речовин броколі особливо рекомендується людям з серцевою недостатністю і розладами нервової системи. І, нарешті, капуста брокколі вважається одним з кращих антисклеротичних заходів. Про те, що броколі є профілактичним засобом проти раку, стало відомо не так давно. В ході дослідження, проведеного в США в університеті Джона Хопкінса, було встановлено, що в брокколі міститься речовина сульфорафан, що вбиває бактерії, що викликають деякі види виразок шлунка, а також перешкоджає розвитку раку цього органу. До речі, максимальна кількість сульфорафана міститься в проростках брокколі. Ця речовина вже міститься в насінні і в міру зростання рівномірно розподіляється по всій рослині, тому його кількість на 1 г біомаси постійно зменшується. У маленькому ніжному паросток, і в дорослому рослині, вагою в 1 кг, міститься один і той же кількість сульфорафана. Якщо збудники раку проникають в клітини організму, то вони можуть пошкоджувати спадковість в клітинному ядрі і перепрограмувати клітку до злоякісного росту. Сульфорафан теж знаходить шлях всередину клітини і може мобілізувати там білкові речовини. Ці речовини захоплюють збудники раку в капсули, а потім, через клітинні мембрани потрапляють в кров і виводяться з організму. У брокколі багато вітаміну С (зміцнює імунну систему), вітаміну А (корисний для шкіри), фолієвої кислоти (бере участь в утворенні клітин), кальцію (будує кістки), магнію (активує різні ензими), заліза (зв’язує кисень в крові), марганцю (знешкоджує отрути в організмі), йоду (для щитовидної залози), калію (як антагоніст натрію, регулює вміст води), міді (відповідає за еластичність і міцність сполучних тканин), цинку (захищає від вільних радикалів і впроваджує в колагенові волокна елементи білка).

     Проростки брокколі мають вирішальне значення для профілактики і лікування виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Крім цього вони відмінно підходять для підтримки репродуктивних функцій організму, нормалізують зір і регулюють функції нервової системи, піклуються про здоров’я органів травного тракту, шкірних покривів і психіки людини.
     Насичений і мінеральний склад проростків броколі, робить корисним цей продукт при анемії, захворюваннях серцево-судинної системи і опорно-рухового апарату. Примітний своїм цілющим впливом на організм людини і хлорофіл, що міститься в проростках брокколі. Він бере участь в процесах кровотворення, покращуючи якісний склад крові, зміцнює стінки судин, підвищуючи їх еластичність, і перешкоджає відкладенню холестеринових бляшок, тобто запобігає ризику розвитку атеросклерозу і супутніх йому захворювань.
      Таким чином, проростки капусти брокколі є цінним дієтичним продуктом, що володіє цілющими властивостями і рекомендованим до вживання для лікування і профілактики багатьох захворювань, і для загального оздоровлення організму.
      Проростки брокколі багаті каротином, дуже високою концентрацією вітаміну С, крім того, вони містять вітаміни (А, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, U), клітковину, калій, кальцій, магній, марганець, натрій, фосфор , йод, кислоти, залізо, сірку і цинк. А також фолієву кислоту, метіонін, тіамін, холін, рибофлавін, бета-каротин і хімічна сполука — сульфорафан. Склад брокколі дуже багатий поживними речовинами — білка в ній більше, ніж в будь-якому іншому вигляді капусти.

Найменування Одиниця виміру Поживна цінність Найменування Одиниця виміру Поживна цінність
Вода
гр
89,4
Енергія
ккал
34
Білки
гр
2,82
Жири
гр
0,37
Вуглеводи
гр
6,64
Клітковина
гр
2,68
Кальцій
мг
47,67
Залізо
мг
0,74
Магній
мг
21,85
Фосфор
мг
66,49
Калій
мг
316,7
Натрій
мг
33,67
Цинк
мг
0,42
Мідь
мкг
49,53
Марганець
мг
0,21
Селен
мкг
2,58
C
мг
89,25
Тіамін
мг
0,075
Бета-каротин
мг
0,383
Б2
мг
0,115
Ретіноловий еквівалент А
мкг
386,05
Пантотенова кислота
мг
0,576
Піродоксин
мг
0,179
Фолієва кислота
мкг
63,67
Філохинон
мкг
101,65
Вітамін PP
мг
0,636
Ніациновий еквівалент
мг
0,108
Токоферол
мг
0,788