Енокі

   Гриби енокі (Flammulina veluptipes) також відомі як гриби опеньки зимові або навіть Enokidake (енокітаке) довгий і тонкий тип гриба з маленькими шапочками на одному кінці. Ці гриби рідні для Китаю, Японії і Кореї. М’який смак енокі поглинає смак будь-яких інших інгредієнтів, які використовуються разом з ним. Протягом всієї історії Азії, лікарі вважають гриби енокі корисніше інших азіатських грибів, адже корисні властивості включають: підсилюють імунну систему, мають протиракові властивості, лікування хвороб печінки і проблем зі шлунком, нормаізація рівня холестерину і артеріального тиску, а також антивікові властивості.   Енокі часто використовуються в азіатських рослинних лікарських засобах та тоніках для онкологічних хворих, а також загальним хімічним лікам. Низька калорійність і висока харчова цінність дозволяють включати енокі в щоденний прийом їжі.

       Ці гриби містять лінолеву кислоту, хітозан і дієтичне волокно. Доведено, що сирі гриби містять в собі в два рази більше волокон в порівнянні з капустою. Гриби енокі багаті на антиоксиданти. Вони сповнені тіаміну, ніацину, калію, рибофлавіну, пантотенової кислоти, кальцію, міді, заліза і селену, і у них низький вміст холестерину і натрію.     Амінокислоти валін, лізин і ерготионеїн зміцнюють імунні функції організму і використовуються в традиційних китайських і японських ліках протягом сотень років, як тонізуючий засіб для лікування хвороб печінки, високого холестерину, хвороб шлунка, а також високого артеріального тиску.      Ці гриби підходять в якості джерела нем’ясної кон’югованої лінолевої кислоти (CLA), яка допомагає зменшувати жирові відкладення. CLA гриба має ті ж переваги для втрати ваги, як і CLA з м’ясних джерел.     Енокі гриб складається з лінолевої кислоти, яка також зменшує жир в кишечнику. Завдяки кислоті включаються ферменти, що несуть відповідальність за спалювання вісцерального жиру. Тому, регулярне вживання енок допоможе зменшити жирові відкладення, а також зниження небажаної ваги.

     Крім того ще одна перевага харчових волокон полягає в контролі за рівнем цукру. Такий контроль призводить до того, що менша кількість цукру зберігатися у вигляді жиру і ви при цьому починаєте худнути.      Енокі повні харчових волокон, які допоможуть вам керувати рівнем глюкози. Проте, волокна можуть допомогти підвищити рівень глюкози в крові простим шляхом зменшення впливу на рівень глюкози в інсуліні. Іншими словами, ви уповільнює засвоєння цукру, а значить, стримуєте тіло від зберігання жиру. Крім того, гриби працюють в якості запобіжного заходу у відношенні цукрового діабету 2 типу. Волокно в грибах сприяє нормалізації руху в кишечнику і запобігає запорам. 12 грамів харчових волокон знаходяться в 300 г грибів, а значить, енокі становить від 30 до 50% від щоденної дози необхідного волокна людям старше 50 років.       Енокі гриби містять досить амінокислот, які сприяють і заохочують розумовий розвиток, а також поліпшують пам’ять. Вони необхідні для підтримки здоров’я і посилення інтелекту дітей, для продовження життя літніх людей, а також для поліпшення пам’яті дорослих. 

      Часте використання енокі в їжу допомагає запобігти астму, риніт, екзему, а також інші алергічні реакції. Тому включайте ці корисні гриби в щоденний раціон для підтримки здоров’я і запобігання алергії. Гриби енок допомагають запобігти підвищенню рівня ліпідів в крові, знизити холестерин, щоб уникнути гіперліпідемії і знизити ймовірність виникнення ішемічної хвороби серця.      Регулярне вживання грибів сприяє біологічної активності організму, покращує процес обміну речовин, що стимулює поглинання поживних речовин.

Найменування Одиниця виміру Поживна цінність Найменування Одиниця виміру Поживна цінність
Енергія
ккал
346
Білки
%
26
Жири
%
3
Вуглеводи
%
52
Клітковина
%
26
Кальцій
мг
14
Залізо
мг
8,3
Калій
мг
3,1
Натрій
мг
19
Мідь
мг
0,61
Селен
мкг
54
Тіамін B1
мг
0,35
Рибофлавін B2
мг
1,69
Пантотенова кислота
мг
10,9
Ніациновий еквівалент
мг
69