Шіміджи

     Це різновид делікатесних устричних грибів, які ростуть головним чином на сході Азії. Так, в Японії і Кореї дані гриби найпопулярніші. Найчастіше в цих країнах кулінари при приготуванні тих чи інших страв віддають перевагу саме їм.
      У нас шімеджі продаються тільки в магазинах, в сирому і сушеному вигляді, хоча при бажанні ці гриби можна виростити і в домашніх умовах. Цей різновид, що нагадує гливи, не дуже вимогливий до грунту і часто вирощується в спеціальних теплицях.

     Ці невеликі гриби ростуть множинними щільними сімейками. За кольором шімеджі можуть бути і коричневими, і практично білими, — це залежить від сорту. Але самими відомими і популярними є гриби світло-сірого відтінку. При цьому діаметр капелюшків таких грибів варіюється від 2 до 10 см. На самих капелюшках є малюнок, схожий на землю, розтріскану від посухи.

      Шімеджі відрізняються особливим приємним ароматом і ніжним вершковим смаком з легким солодким відтінком. Крім того, серед основних властивостей цих грибів, називають характерну хрустку і досить стійку структуру.
     Гриби — це швидкопсувний продукт. Тому, вибираючи їх, треба звертати увагу, в першу чергу, на свіжість. Найголовніший індикатор свіжості — запах. Присутність неприємного, різкого запаху підтвердження того, що гриб зіпсований. Розгляньте шімеджі з усіх боків. Якщо помітні невеликі тріщини по краях капелюшки — це свідчить про те, що гриб не свіжий. На капелюшку не повинно бути жовтих плям.
     Щоб цей екзотичний продукт міг якомога довше зберігатися свіжим, його треба правильно зберігати. В першу чергу, варто відзначити, що шімеджі не можна мити. Для їх зберігання досить укласти гриби в чистий паперовий пакетик, обклавши його вологими серветками, а потім відправити в холодильнику. У такому вигляді гриби можуть зберігатися до 30 днів.
     Що стосується контейнерів з пластика, то для шімеджі зберігання в такій тарі не підходить, так як в них гриби можуть дуже швидко зіпсуватися.
     Ці гриби мають приємний і тонким ароматом, насиченим вершковим смаком і при цьому мають міцну структуру. Шімеджі відмінно переносять термічну обробку і при цьому не втрачають своїх корисних властивостей. Єдине обмеження полягає в тому, що гриби обов’язково треба готувати, оскільки в сирому вигляді шімеджі не придатні в їжу. Причина в тому, що в такому вигляді гриби погано перетравлюються. Навіть при бажанні спробувати їх сирими, цього не варто робити, так як шімеджі — досить гіркі на смак. А ось після навіть самої мінімальної термічної обробки ця гіркота зникає.
     Що стосується способів готування, то тут обмежень практично немає. Так, кулінари говорять, що шімеджі можна смажити, варити, додавати в супи або соуси, солити, маринувати і навіть сушити. В японській кухні особливо популярним вважається така страва, як шімеджі у фритюрі. Воно подобається японцям не тільки своїм неповторним смаком, але і швидкістю приготування. Крім того, саме фритюр дозволяє зберегти форму і особливу структуру грибів.
     Смажена риба, птиця або м’ясо, помідори і болгарський перець, навіть цитрусові можуть придбати зовсім нові ароматні ноти разом з грибами шімеджі. Але даний продукт можна подавати і як самостійну страву, як наприклад, оригінальний гарнір до ароматного жаркого. Крім усього іншого, можна відзначити, що ці грибочки є досить поширеним компонентом для безлічі різноманітних салатів з овочів.
    Калорійність грибів шімеджі невисока, при цьому він практично не містить жирів. Але все ж не варто в пошуках низькокалорійних продуктів для складання дієтичного раціону або меню правильного харчування звертати свою увагу на шімеджі. Адже будь-які гриби не радять вживати у великих кількостях, так як вони досить важко перетравлюються. Значить, побалувати себе оригінальними стравами з заморського гриба можна, а ось вживати його часто і у великих кількостях не варто.
     Шімеджі стали популярні не тільки завдяки своєму дуже приємному смаку, але і безлічі корисних властивостей, які обумовлені складом продукту. Так, шімеджі багаті на вітамін А і найважливішими вітамінами групи В. Особливо великий вміст в грибах вітаміну D і В2.
Крім амінокислот, в грибі міститься лецитин, який перешкоджає накопиченню холестерину в організмі, а значить, може зміцнювати серцево-судинну систему.
Також в складі шімеджі є клітковина, яка здатна допомогти в очищенні організму, добре діє на роботу системи травлення і допомагає в справі схуднення. Спеціальні ферменти, які також є в грибах, відмінно справляються з розщепленням глікогену і жирів. Також шімеджі багаті калієм, залізом, міддю.
     Користь від шімеджі важко переоцінити. Багаті амінокислотами, вітамінами, мінеральними речовинами грибочки сприятливо впливають на роботу організму, підтримують імунітет систему, покращують роботу мозку. Регулярне вживання в їжу шімеджі добре впливає на стан волосся, нігтів і шкіри. Крім усього іншого, включення грибочків в раціон сприяє запобіганню перевтоми, відмінно допомагають при затяжній депресії і хронічної втоми.
У народній медицині гриби шімеджі використовують в складі комплексного лікування інфекційних захворювань шкіри. Також лікарям з усього світу відомі корисні властивості цих грибів в боротьбі з різноманітними онкологічними захворюваннями, що обумовлено наявністю в них мікроелементів, які здатні активно боротися із запобіганням розвитку всіляких злоякісних пухлин.
     Шкоди шімеджі організму людини не приносять, але треба пам’ятати, що вони не придатні для вживання сирими. Звичайно, вони навіть в сирому вигляді не можуть викликати отруєння, але можуть з’явитися проблеми з травленням і шлунком.
Крім того, варто пам’ятати про можливість індивідуальної непереносимості і виникнення алергічних реакцій. А якщо продукт неправильно зберігати, то на його поверхні можливий розвиток хвороботворних бактерій. А вони в свою чергу цілком здатні викликати отруєння і всілякі проблеми з травленням.

Найменування Одиниця виміру Поживна цінність Найменування Одиниця виміру Поживна цінність
Енергія
ккал
40
Білки
г
2
Жири
г
0,5
Вуглеводи
г
7
Клітковина
г
3
Калій
мг
420
Ерготионеїн
мг
1,8
Марганець
мг
18
Мідь
мч
6
Цинк
мч
54
Бета-глюкан
г
2,8
Ніацин
мг
5,2
Поліфенол
мг
2,6
Залізо
%
3
Борон
мч
52
Вітамін D
нч
20
Вітамін B1
мг
0,05
Вітамін B2
мг
0,27
Вітамін B12
мкг
0,22